
Kommende arrangement

Cathrine Knudsen Utstilling
OMFAVNELSEN
Utstilling med billedkunstner Cathrine Knudsen åpner på Alnes Fyr og Opplevelsessenter søndag 4. mai kl 14:00 og viser oljemalerier som har en abstrahert tilnæring til naturen og dens prosesser.
De to siste årene har fjellsilhuettene igjen blitt
skapt med stor inspirasjon fra flere turer til Svalbard og sist på
Spitsbergen Artist Residency, Longyearbyen. Det er sårbar natur, det skjøre, det som er i endring Knudsen viser gjennom et par malerier med brefronter nettopp fra Arktis.
Utstillingen hos Alnes Fyr og Opplevelsessenter har fjell som fokus og her vises også fjellformasjoner med hennes gjenkjennbare oppbygging av struktur med olje i mange og tykke lag med malekniv. Det er en abstraksjon også i disse maleriene. I tillegg til maleri vises helt nye monotypi. De ulike organiske formene, den delikate enkeltheten og roen i bildene gir en nesten poetisk referanse til naturens skjørhet. Mange opplever en nesten meditativ følelse av Knudsens malerier.
Knudsen har arbeidet som kunstner i over 20 år og har oppnådd en solid posisjon i det norske kunstmarkedet.
Naturen er hovedinspirasjon i Knudsens kunst:
“I naturen kjenner kunstneren på en helt egen frihet.
Denne friheten gir større tankerom og en helt egen inspirasjon”
Bildene reflekterer naturens stillhet og sakte fortellinger. Noe slites ned og noe
bygges opp på samme tid og danner naturens egne historier. Den kontinuerlige
prosessen av forfall og fornyelse i naturen, med dens poesi, skjørhet og stillhet,
fortolkes i kunstverkene.
I denne utstillingen vil Knudsen vise nye oljemalerier, hvor naturen har satt sitt preg på lerretet gjennom fjell-silhuetter. Det er oljemaling i mange og tykke lag med struktur og dybder i naturen gjengitt i lette, naturlige toner - mye med malekniv. Oljemaling i flere tykke lag skaper en kraftig dybdeeffekt og gir ulike strukturer i overflaten. I tillegg til maleri vil Knudsen vise monotypi innrammet. Fjell-silhuetter og naturformer og hennes univers med blader som hun kanskje er mest kjent for. Delikat enkelhet og ro er gjennomgående i alle bilder.
Cathrine har hatt en rekke separatutstillinger, blant annet på Soli Brug, I Bærum kunstforening, Galleri Fineart, Galleri Soon og Hamar Sagbladfabrikk. Arbeider av henne er innkjøpt av ulike institusjoner og private samlere og i 2022 smykket hun ut Kystskipet Havila Castor med 36 verk i sosial soner.
I tillegg vises et utvalg av keramikk og kunstskjerf.
Utstillingen henger fra 04.mai 2025 til 02.juni 2025.

Til fyret - ein tverrkunstnarisk konsert
Til fyret – ein tverrkunstnarisk konsert
Kva er eit fyr? Eit høgreist byggverk med mekaniske og elektroniske innretningar for å markere skipsleia for båtar som siglar i mørkret. Men dette vakre byggverket er også ein viktig identitetsmarkør for dei som bur i nærleiken. Fyret har dessutan ei sterk symbolsk kraft som heng saman både med estetikk, plassering og funksjon. Fyret representerer ei rekkje med kontrastar: mellom land og hav, lys og mørker, tryggleik og fare.
Denne fleirsidige symbolikken står i fokus for fire konsertar l løpet av 2025. Den første går av stabelen under Kystkulturdagen på Ona 3. mai, dei to neste skjer siste helga i mai, på Alnes fyr og opplevelsessenter (laurdag) og på Runde miljøsenter (søndag). Den fjerde konserten er lagd til Dalsfjord fyrmuseum i september.
Utøvarane er Geir Hjorthol (trompet, elektronikk), Robert Løkketangen (gitarar, elektronikk) og Andreas Barth (trommer, perkusjon). Dette er musikarar med mange års erfaring med komponert og improvisert musikk, dels i samarbeid med kvarandre, dels i andre konstellasjonar. Musikken er har eit sterkt innslag av improvisasjon, med element frå jazz, folkemusikk og samtidsmusikk.
Samtidig er trioen open for å samarbeide med utøvarar innanfor andre uttrykksformer, som når dei i dette prosjektet går i kompaniskap med forfattar Kirsti Mathilde Thorheim og naturfotograf Gunnar Wangen. Resultatet er ei tverrkunstnarisk framsyning der musikk, bilde og tekst smeltar saman til ei heilskapleg form, med fyret som gjennomgangsmotiv.
Vebjørn Aannø Utstilling
Vebjørn Aannø er tilbake på Alnes med separatutstilling i Oktober 2025- Forrige separatutstilling på Alnes var i 2021 og den gang ble alle maleriene solgt (Totalt 60 oljemaleri!)
“Vebjørn Aannø - født av Anna Aannø, pint av under jappetida, stod opp fra kunstens grav i det 50. år.”
Nøkkelord: Oljemaleri I store format.
Maleriene er stort sett abstrakte av naturen på Sunnmøre og innlevelse i maleriene krever en livlig fantasi.
En av styrkene til Vebjørn er at han alltid ser et fargespill og lys i en særegen stil. Han har som andre store malere ikke kunstutdannelse, men har gått i lære hos en kunster fra Ålesund. Det meste er altså selvlært -og selvgjort. Eller som han kaller det:
"Kunst fra A til Aannø”
Natasha Berg Utstilling
Natasha Berg kom til Norge for 14 år siden fra Ukraina. Hun bor og arbeider med base i Hareid. Berg har studert kunst under Tor Kvarv i Bodø, og ved Florence Academy of Art i Svergie. Kunsten til Berg dreier seg ofte om hennes personlige opplevelser og reiser. Maleriene kommer som et resultat av feltarbeid, skisser, refleksjoner og utforskning av maleriet sin flate gjennom den kunsteriske prosessen. Elementene i landskapet har hun ofte assosiert med sine tidligere barndomsminner fra Ukraina. Gamle stier og kjerreveier, villmark, lukt av frisk gress, uendelige skoger og åser. Gjennom en dyptgående dialog med naturen begynner prosessen der utrykkene tar form. Maleriene befinner seg gjerne i skjæringspunktet mellom hav og land. Der havet trekker seg så langt øyet kan se, og med fjell bak ryggen som skaper trygghet. Maleriene bygges opp lag på lag med tykke penselstrøk i kontrast med tynne lag.
Arbeidene hennes har vært vist på blant annet:
Stormen visningsrom i Bodø (2020)
Ullensaker kunstforening (2022)
Senja kunstforening (2024)
Krona på Romsdalsmuseet i Molde (2024)
Medlem av Norsk Forening for Uavhengige Kunstnere siden 2018.
Brungot, Mogstad og Nissen Utstilling
Med havet som nærmeste nabo og lyset som en evig medspiller, inviterer vi til utstillingen:
≈≈ VANN REFLEKSJON ≈≈
Her samles Geir M. Brungot, Jon Arne Mogstad og Cecilie Nissen i en felles utforskning av vannets visuelle og symbolske kraft.
Vann har vært sett på en som hellig i mange kulturer, en oppfatning som fortsatt bærer relevans i dag. Likevel står vi i en tid hvor jakten på økonomiske gevinst ofte overskygger naturens verdi. Samtidig som det snakkes varmt om vern og bærekraft, åpnes det for gruvedrift på havbunnen og utfyllinger i Førdefjorden. Strømmen fra våre vassdrag tilbys internasjonale aktører til produksjon av batterier og datalagring, mens det ropes om energisparing på individnivå. Dette paradokset setter scenen for en dypere refleksjon over hvordan vi forholder oss til naturressurser og vårt ansvar for å forvalte dem.
Geir M. Brungot presentere fotografier som fanger vannets overflate og dyp. Gjennom linser og lys skaper han bilder som speiler vannets rolige flyt og dramatiske bevegelser. Hans fotografier inviterer betrakteren til å se vannet som mer enn et landskaps element - som en levende fortelling om naturen syklus og menneskets søken etter mening.
John Arne Mogstad og Cecilie Nissen bidrar med malerier som undersøker vannets stofflighet og stemning. Mogstad har gjennom sin karriere vært opptatt av det dramatiske landskapet på Nordmøre, og har malt utallige motiver av elva Surna, et landskap ha har et nært og personlig forhold til. Hans malerier formidler naturens urkrefter og vannets bevegelse gjennom kraftfulle og abstrakte uttrykk.
Nissen viser malerier av elver og tjern, ofte med referanser til naturens sårbarhet og spor av menneskelig tilstedeværelse. Hun utforsker subtile overganger mellom lys og skygge, overflate og dybde og inviterer til refleksjon over naturens sårbarhet og skjønnhet.
Vann er grunnlaget for alt liv, Samtidig utfordres dette elementet stadig av menneskelig inngripen. Utstillingen belaster vannets dobbelthet: som kilde til liv og som sårbart økosystem. Kunstnerne ber oss ikke bare betrakte vannet, men også reflektere over vårt ansvar for å bevare det. “Refleksjoner i vann” er en visuell og sanselig reise gjennom ulike kunstneriske perspektiver på vannets form, bevegelse og betydning. Kunstnerne ønsker å skape et rom for ettertanke - over vannet som speil , som kraft og som livsvilkår.

Vingespennet til Alnes Fyr - «La oss omfavn det vi glemt og forlot».
Vingespennet til Alnes Fyr - «La oss omfavn det vi glemt og forlot».
Basert på hundre år gamle håndskrevne brev, forbudt kjærlighet og inderlig lengsel, skaper de nå musikk, historieformidling og poesi sammen. Svanhild Hogner og Axel Frønes, to trønderske ytterpunkt, som gjennom Petrahuset i Lofoten, fant en felles drivkraft. Kom å bli med å opplev deres tilstedeværelse, engasjement og musikalske formidling.
En reise i tid
der det viktigste
ikke er destinasjonen
men veien dit.
Med ekte historier fra en svunnen tid, ønsker de å gi dere et pusterom, som lar sjelen din undre, sanse og føle. Være i øyeblikk som ellers føles uoppnåelig i vår travle, digitale verden.
Selv med det største hjertet, måtte fattigpiken Petra kjempe for sin plass. Kjempe for å få lov til å være seg selv og elske den hun hadde gitt bort hjertet sitt til.
Med sin klassereise fikk hun et hus oppkalt etter seg og en hel verden som bærer navnet og historien hennes videre.
Kom å bli med å opplev deres tilstedeværelse, engasjement og musikalske formidling.
Etter konserten blir det mulighet for å bli enda bedre kjent med disse to, gjennom en god prat og boksignering.
Håper dere setter av kvelden, og lander litt, sammen med Vingesepennet og Alnes Fyr.
Lenke til billett her: https://tikkio.com/tickets/53070-vingespennet-til-alnes-fyr-la-oss-omfavn-det-vi-glemt-og-forlot
Hør Axel Frønes på Spotify her: https://open.spotify.com/artist/0UqvA1OW5CKTsp3xhhTSko?si=9PsSpWyVQOiy8Q_1eP6Y8A

SPOR - En studentutstilling fra Ytre Kunstfagskole
SPOR - En studentutstilling fra Ytre Kunstfagskole
Studentene ved Ytre Kunstfagskole presenterer studentutstillingen Spor i galleriet på Alnes fyr og opplevelsessenter. Utstillingen består av studentenes originale verk og viser et bredt spekter av teknikker og materialer, som maleri, video og tredimensjonal kunst.
Hvilke spor legger vi igjen i andre, og hvilke spor har andre lagt igjen i oss?
SPOR betyr, i sin enkelhet, et merke eller et avtrykk.
Et spor kan være så mangt.
Det kan være synlige spor, som avtrykk i snø eller sand.
Det kan være togskinner, skitne sko i gangen, arr, sprekker og hus.
Det kan være usynlige spor, som hendelser, minner, ønsker, personer og ord som du bærer med deg gjennom dagen.
Dette uttrykker studentene, hver på sin måte.
Vi inviterer deg som betrakter til å få et innblikk i hva som har satt spor i oss.
Åpningsseremoni: 14. februar kl. 19:00
Utstillingsperioden: 14.02.2025 – 02.03.2025

Konsert med Stig Ulv
16.januar gir Stig Ulv ut boka " Toneljomen" der han har samla tekstar og bilete ifrå platene " Tonen ifrå barndomen " og "Ljomen av Ørsta-fjella "
Plata "Tonen ifrå barndomen " vart gitt ut i august 2024,mens "Ljomen av Ørsta-fjella "kjem 16.januar. Så her blir det eit dobbelt-slepp med både bok og plate.
Ein konsert med Stig Ulv inneheld musikk, tekst og bilete. I denne boka har han også innhenta bilete ifrå andre fotografar, så her blir det spektakulære bilete ifrå fjella i Ørsta.
"Ljomen av Ørsta-fjella "vart spelt inn live med publikum i salen i oktober 2024.
Sagt av ein publikummar etter liveinnspeling : Stig Ulv er ein glimrande strengeleikar. Han spelar vakkert, han har eit godt musikalsk uttrykk og han er berre oppteken av formidling. Det er godt å høyre på , og det gjer noko godt for oss som vil høyre. Ørstafjella kjennest noko meir oppnåelege no, tryggare og meir oppnåelege for Stig-og oss andre som har sett dei nedanfrå.
01.februar 2025
kl 18:00
Sikre deg billett her: https://tikkio.com/tickets/52776-konsert-med-stig-ulv
Hør han på Spotify her: https://open.spotify.com/artist/5FxlthZlUPo9G8wEo3Wubc?si=cG_XOCPSTQCJoGDjowwF2w
Velkommen!

Typisk Potetball Torsdag
Torsdager så serverer vi den lokale og tradisjonelle retter, potetball. Vi kan også lage potetballen glutenfritt, men da må vi få beskjed dagen før på e-post eller på telefon. For å hindre å kaste mat så setter vi stor pris på bord reservasjon.

Strikkekafe
Tirsdager så er det strikkekafe hos oss. Her samles det strikkeglade damer fra hele Sunnmøre. Kostnadsfritt å være med.